Çevre Mühendisliği, İş Güvenliği ve Tehlikeli madde Güvenlik Danışmanlığı
BİZİ ARAYIN
  • Çalışma Saatlerimiz
    PZT - PZ 08:00 / 18:00
  • 0544 821 91 63
ANASAYFA İŞ YERİ HEKİMİ
İŞ YERİ HEKİMİ
  • İŞ YERİ HEKİMİ
  • İŞ YERİ HEKİMİ
  • İŞ YERİ HEKİMİ
Proje Detayları

İş ortamlarında bulunan her bireyin sıhhatini koruması,  sağlığını güvenle sürdürebilmesi için çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çalıştıkları yerlerde muhakkak bir iş yeri hekimi bulunması gerekmektedir. İş güvenliğinin sağlıklı yürütülmesi için çalışma ortamlarında işyeri hekimi, işyeri hemşiresi ve iş güvenliği uzmanının birlikte çalışması gerekmektedir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği için işyerinde çalışan kişilerin güvenlik hakkında bir bilgi altyapılarının olması gereklidir. İş güvenliği hizmetinin esas hedefi işyerinde bulunan çalışanların iş koşullarından dolayı ortaya çıkabilecek olumsuz etkenleri durdurmak, çalışanların en iyi şartlarda iş görebilmesini sağlamaktır. İş yerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin etkinliği ve sürekliliği sağlamada iş yerinde görev yapan iş yeri hekimi, iş yeri hemşiresi ve iş güvenliği uzmanlarının gerekli bilgi birikimine ve beceriye sahip olması oldukça önemlidir.

  İş yeri hekimlerinin bulundukları kurumdaki işçilerin yaşayabilecekleri meslek hastalıkları ve iş ile ilgili başka türlü hastalıklar yönünden sağlık gözetimini, tedavisini ve kontrollerini doğru bir şekilde yürütmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte çalışma ortamında tespit ettikleri sağlığı tehlikeye sokabilecek durumların engellenmesini ve koruyucu önlemlerin alınmasını sağlamalıdır. İş sağlığı gözetimini yerine getirmek için hekim, başlangıç noktası olarak işyeri risk değerlendirmesini yapması gerekmektedir.  Yapılan risk değerlendirmesi sayesinde, iş yerindeki sağlık tehlikelerini, risk altındaki kişileri belirleyip bu riskleri kontrol altında tutmak için gerekli planlamayı yapabilir ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayabilir. Bu yüzden işyeri hekiminin yapılan işi de iyi bilmesi gereklidir. Saha çalışmalarında bu hekimin hem iyi bir gözlemci olması hem de çalışanların iş güvenliği açısından temkinli davranması için eğitim vermesi önemlidir. Aynı zamanda bu eğitimlerden işyerinde görev yapan iş güvenliği uzmanı, işyeri hemşiresi ve iş yeri hekimi sorumludur.

 İş yeri hekimlerinin özel risk gruplarında bulunan örneğin yaşlı çalışanlar, gebe işçiler, kronik hastalığı olanlar gibi farklı durumlardaki sağlık kontrolünün sık sil yapılması gereken kişilerle birebir ilgilenmelidir ve gereken özel tıbbi muayenelerden geçirilmeleri için çabalamalıdır. İş yerlerinde tehlike oluşturabilecek etkenlerin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi işlemlerinin sonuca ulaştırılması için gerekli bilgi ve kazanımların bütün çalışanlara verilmesi için tıbbi eğitimi iş yeri hekiminin sağlaması gerekmektedir.