Çevre Mühendisliği, İş Güvenliği ve Tehlikeli madde Güvenlik Danışmanlığı
BİZİ ARAYIN
  • Çalışma Saatlerimiz
    PZT - PZ 08:00 / 18:00
  • 0544 821 91 63
ANASAYFA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
  • İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
  • İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
  • İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
  • İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
Proje Detayları

İş güvenliği uzmanı, işçilerin çalışmaları sırasında oluşabilecek tehlikeli ihtimaller için gerekli tedbir ve önlemlerini alınmasını sağlayan kişilerdir. Bu uzmanların, her türlü işyerinde bulunan bütün birimlere yönelik iş güvenliği konusunda incelemeler yapması ve tehlikeli durumlara karşı gereken tedbirlerin alınması konusunda çalışanları bilgilendirme görevleri vardır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını gerçekleştiren kişilerin dayanması gereken usul ve şartları belirleyen kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘dır.  İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin çeşitli özel iş güvenliği kurslarını bitirmeleri ve iş güvenliği sınavında başarılı olmaları şarttır. Bunların yanında iş güvenliği uzmanının ilgili bütün yasa, kanun, yönetmelik ve tüzüklere hakim olmasıyla birlikte ayrıca iyi bir eğitmen, kendisini ifade etme yeteneği güçlü olan bir kişi olmalıdır.

  İş güvenliği alanında çalışma yetkisine sahip kişiler hem özel firmalarda hem de devlet kurumlarında maaşlı olarak çalışabilmektedirler. İş güvenliği uzmanı olabilmek için kişinin resmi makamlarca belirlenmiş süreli programlara katılarak eğitimi almaları zorunludur. Bu eğitim programlarına katıldıktan sonra yapılacak sınavda başarılı olan katılımcılara iş güvenliği uzmanı belgesi verilmektedir. Bu işi yapacak kişinin iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olması kesinkes gereklidir. Bu belge çalışılacak işyerinin tehlike riski seviyesine göre kategorilendirilmektedir. Bu kategoriler A,B ve C sınıfı şeklinde ayrılırlar. Tehlike seviyesinin en yüksek olduğu çalışma yerlerinde daha doğrusu bütün tehlike şartlarının kapsandığı A sınıfı belgeye sahip uzmanlar çalışabiliyorken, B sınıfı belge daha az tehlikenin olduğu yerde ve C sınıfı belgede az tehlike arz eden işyerlerinde görevlendirilebilirler.

  Peki iş güvenliği uzmanının görev ve yetkileri nelerdir? Öncelikle, işveren kişiye yazılı olarak iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri,  hayati tehlike arz eden durumları bildirmesi gereklidir. Ancak işveren kişiye yaptığı bildirilerin uygulamaya sokulmaması durumunda, o işyerinin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne derhal iletmesi gereklidir.   Görevi gereği, iş güvenliği uzmanının işyerinin bütün bölümlerinde iş güvenliği konusunda inceleme ve araştırma yapması, gereken önlemler konusunda çalışanlarla görüşmelidir. Böylece iş ortamındaki risk durumlarının halledilmesini sağlayarak görevini yerine getirmiş olmaktadır.