Çevre Mühendisliği, İş Güvenliği ve Tehlikeli madde Güvenlik Danışmanlığı
BİZİ ARAYIN
  • Çalışma Saatlerimiz
    PZT - PZ 08:00 / 18:00
  • 0544 821 91 63
ANASAYFA GSM Ruhsat Hizmetleri
GSM Ruhsat Hizmetleri
  • GSM Ruhsat Hizmetleri
Proje Detayları

Bazı işletmeler, gerçekleştirdiği faaliyetler sırasında çevreye bazı zararlı etkileri olabilir. Bu işletmelerin belli izinlere tabi olduğunu ve yasalarla çevresine en az zararı verecek biçimde bazı yükümlülükler tabi olduğunu bilmelisiniz. GSM yada uzun hali ile Gayri Sıhhi Müessese, kısaca sıhhi olmayan müesseselerdir.  Çalışma yaptıkları alana bağlı olarak, faaliyetleri esnasında çevresindekilere, biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi olası olan işletmelerdir. Bu zararlı yapısından dolayı özellikle 1. Sınıf GSM olarak görülen işletmelerin, mutlaka yerleşim yerlerinden uzakta tutulması gerekmektedir. 2. Sınıf GSM ise, her ne kadar yerleşim yeri ve meskenlerden uzak tutulması zorunlu olmasa bile gerekli önlemleri yasa kapsamında alması gereken işletmelerdir. İzin almadan evvel, civarındaki ikamet edenlere zarar vermeyecek tesisat ve yapılanmayı tamamlaması istenmektedir. 3. Sınıf GSM de, yerleşim alanlarının yanında açılabilmekte ve sıhhi nezarete tabi olan işletmeler olarak bilinmektedir.

10.08.2005 tarih 25.902 sayılı Resmi Gazete’de yayına giren düzenleme ile birlikte GSM ruhsatı verme işi, İl Mahalli Özel İdareleri için görev olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme, Büyükşehir Belediyesi olmayan belediye sınırı içerisindeki ve mücavir alanlarında kurulmak istenen veya kurulu bulunan sanayi tesislerini ilgilendirmektedir. Bu işletmeleri kapsayan düzenleme, “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” kapsamındaki düzenlemedir. Faaliyetlerini Organize Sanayi Bölgeleri içinde devam eden işletmeler ise 12/04/2000 Tarih 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında G.S.M. Ruhsatlarını Bölge Müdürlüğü tarafından verilecek olan ruhsata tabi olur. İşletmeler için Ç.E.D. Raporu düzenlenmesi gereken tesisler olabilir. Bu durumda oluşturulan ve onaylanan Ç.E.D. Olumlu raporu, yer seçim ve tesis kurma izni yerine geçmektedir.

GSM ruhsat işlemlerini; 1.Sınıf GSM’ler için Büyükşehir Belediyesi, 2.Sınıf GSM’ler için ilçe belediyeleri tarafından yapılmaktadır. Sürekli denetim altında tutulması gerekli olan grup ise 3.Sınıf GSM olarak bilinir. Eğer var olan zararları bu tarz işletmelerde süreklilik arz ediyor ve var olan sorunlar giderilmiyorsa konut olan ve insanların yaşadıkları yerden uzaklaştırılır. Doğal kaynakları kirleterek, hem insan yaşamına hem çevreye zarar veren kurumların denetlenmesinde belediyelerimize oldukça önemli görevler yüklenmiştir. Bu sorumluluk bilinci ile hareket eden belediyeler sayesinde yaşamımız çok daha iyi hale getirilir.